Pages

Sunday, April 25, 2010

Camping + Air-cond + School driving

Assalamun'alaik everybody !
Nampaknya dah byk p'mintaan utk ana postkan pasal Mukhayyam Dakhili... Well, I was the camera girl masa tu, inilah natijahnya... Takpe2 ana faham apa yang ntunna nak... Don't wory okay? Post pasal tu tetap akan dipublishkan. Cuma masanya shj yg blm pasti. NgEe~

Pada 22 April, 10 bermulalah satu lagi program pembentukan sahsiah buat anak2 Al-Amin.
Terasmilah satu program pemantapan tarbiyyah, yang pastinya tidak ditunggu2 kehadirannya oleh kebanyakan peserta... Tetapi selalunya bila permulaannya macam ni (x nak PERGI!), pengakhirannya dah mula rindu2 kat program~ Mungkin bukan sekarang tapi nanti2.

Mukhayyam kali ni yg bertemakan 'Amal Jamai'e Ukhuwwah Dirai Tarbiyyah Disemi' memang betul2 bertepatan dgn sgl intipati program. Hmm~ Apa xtvt2nya?

3.30 pm- Perasmian prog oleh Kapten Puan Ainon Ismail, ucapan pengaah program (Mlm. Miqdad) dan kem komander (Mlm Munzir).... Lepastu bagi brg amanah kpd semua psrt... Oh no! Mee lidi ke brg amanahnya... Sebatang je k0t!
dah selesai slt asar n ma'thurat...dah siap agih2 brg kat kump. masing2. Tetiba kena denda 'Popia Kering'.. Bergolek2lah mrk semua atas tanah kering uh... (Brg amanah rosak).

6.00-Khidmat diri, buka puasa (dahsyat adik2 kita nih, puasa2pun blh b'thn dgn 'Popia Kering', tabik ah!)solat Maghrib, kuliah- 'Ruhban Fillail Wa Rukban Finnahar' oleh Mlm Irfan.

Pastu dlm jam 8.45 ada games... kaki straight, same2 naik, sakit same2 sakit, kain pelekat dan kain batik ajaib, denda 'popia basah'..... Sesi merosakkan brg amanah dan mengotorkan dapur. Hohho!!!

Akhirnya dptlah tidur kul 11 malam.. Zzzzz.. Woh sedap g0h! Tetiba kul 2 pg kena bgn pul0k... apa citer? NIGHT-WALK!!! hihi..ambik kau> dush! Dr sek s'pai ke Pdg Fikri... Sambung tidur jap kat pdg..
Kejap je, pastu s'bung jln s'pai ke Masjid Geliga~ jauh tuu... rugi ah sape x dtg mukhayyam.. xpelah klu sakitkan~
5.30, Subuh dan ma'thurat

>>>SKIP

8.00, ada denda2 ckit
Antaranya, stp kump hantar 2 pasangan(4 org).... sbb apa kena denda tak brp pasti.. sape2 tau blh bitau ye..
And then ... inilah yg mrk kena buat:




Kena cium perut kawanlah, sebut nama datuk sedaralah,
cium muka jgn lps2 s'pai klr arahan srh lps br blh lps dan 
macam2 lagilh arahan yg pelik drpd kem komander

 Golongan yg terselamat dr denda

Sempat peace lagi adik kita ni time berbaris.. Hehe

Samalah, yg nipun.. Tp, tunggu masa jer tu.. :p 
Nak kena dush!

9.00, semua b'kumpul kat pdg Al-Amin( Pdg baru k0t)
Bersiap siaga untuk pertandingan kawad! Eh, eh buat baik2.. Kenapa plak? Tahu tak sape pengadil? Sape? Staf sarjan Humaira'.... Alamak! Asal tak cakap awal-awal... Jom2 berlatih. Ha....hihihi


Pastikan tangan tu genggam!


Ouh, dah lama staf sarjan tak lepas gian bg koman nih...
Tp knp pakai kain plak ni? Trend baru k0t!!!
Hei2 jgn lupa sjrh kita di Amer Syelet, bg koman pakai baju kurung putih tu...




 Bermulalah pertandingan kawad dr pukul 10.30 sampai pukul 12.00...Adush, panas deghing! (betul ke loghat ganu ni? Hihi) SuNBurNlah muka aku nie... takpe, tarbiyyah x2.


Lepas pada tu, banin gi solat jumaat....>>>SKIP

Kem komander" Berhimpun semua syabab!"
Sape yg tidur time khutbah tadi? Klr ke depan nih!
Wah! Ramai... Tp Dean tak tidur...Bagusx2
Tak pasal2 banin dpt SPA free(pakai tanah je... blh cubalah ye kat rumah nanti) + Biawak Pasir! Huhu... Kan selalunya orang buat kat atas snow..yang mcm flying butterflies tu, tp yg ni kena buat kat atas lumpur..n buat aksi renang kat atas lumpur..

Bermulalah sesi pengentalan jiwa... Adik2 jgn marah ye, inilah dia tarbiyyah~
Bila bsr nanti barulah ntum tak manja2.

Ha ambik kau> dush!! tidur lagi! ^_^

  Golongan yg tak tidur...

Oh! Banat pun kena ke? Kem Komander "Klu ukhuwwah ntunna kuat, skrg jugak sapu selut ni ke seluruh badan! NOW!!!" Hehe, taklah sekejam tu.

Allahuakbar...

 Budak c0m0t!!!

 Eh,eh, happy pula adik2 kita nih..

 Antara psrt banat yg memberi spnh komitmen
TAHNIAH!



0rg dpr kita. Berterima kasihlah kpd mrk krn tlh b'susah payah menyiapkan menu hdgn dan air sejuk, brrr. Tapi sorilah ye, adik2 tak dapat... Hihi


Habis sesi tu... 3.30 pm runtuhkan pengkalan... pkl 4 majlis penutup... and 5.00 the end~

Terima kasih pada pelapor,
adik2ku Ukht Faiqah n Ukht Adibah

Umi dtg ambil kami... Oh, naluri seorg ibu memang hebat. Macam athu je kami kehausan yg teramat. Umi dah siap bawa air soya ais dr rumah~ Sape yg smpt minum sekali tu memang bertuahlah.. Pastu, baliklah rumah...Sampai2 rumah adik2 dah syahid awal2 lagi... Tetiba umi nampak pokok kami kat umah tu layu lain macam... Umi kata, ' Humaira', jom tlg umi pindahkan pasu2 pokok ni.." Si anak, " Pindah pasu? Aaa..ok!" Dah duk tengah ngangkat ke pasu2 tu, tetiba  termasuklah topik pasal air-cond antara 2 beranak.. Umi kata," Air cond ni tak mesra alam, sebabtulah habis pokok kita ni layu.." Si anak menjawab, " Air cond ni mesra 'dalam' je...(dlm umah, sejuk, nyaman..... je bila ada AC)" Umi, " Haah" ...  Jadi, kurang2kanlah penggunaan a. cond ye. Si anak yg dah abis nyusun dan memindahkan pasu2 dgn emaknya, kemudiannya mengambil tugas yg seterusnya, iaitu menyembur balcony... ush ni yg best sekali ni bila dpt main ngan air... Alang2 menyelup pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan. Bendanilah yg asyik disebut oleh si anak kpd maknya time rewang... Alang2 dah main air, biar basah je terus. Bestlah plak... awal2 td mcm malas... Tp best sbnrnya, hilang penat... Basah berjeghuk baju... Akhirnya ruang luar rumah kemas, licin... PUASSS!!!


Pokok2 yg berjaya dipindahkan...

Esoknya, p'gi skul driving. Macam biasalah, habis je kerja dlm kul 4 ptg, tak gi mana2 dah trs je ke PSM utk bljr memandu. Sampai2 je kat sana, hush! Ramai lagi org... dah petang2 pun ramai. Hmm~ takpe innallahama'assobiriin. Tunggu punye tunggu, akhirnya sampailah turn ana... Alhamdulillah~ Cikgu suruh naik bukit s'diri k0t.. Dalah blum xpert.. Takpe, kita cube dulu... Krezzzz.....Ops apasal kereta ngundur ni? Alamak kantoi... Barulah cikgu ajar... Akhirnya, kereta kancil ana berjaln smooth jer menuruni bukit.. Hehe amacam c'gih kan?
Ok...itulah dia, klu nak berjaya ni bukan trs berjaya.. Ada step dia. Jd semua org kena ada usaha untuk m'capai sesebuah matlamat, tiada siapapun yg terkecuali... Ok? Okay~ S'diri tanya s'diri jawab.

Tada! Inilah Pak Thoha, guru p'bimbing yg s'guh berdedikasi. Sdh 11 thn lamanya bkrj di PSM.


2 comments:

aBqaRiYyiN ^_~ said...

jadi rewang kat umah sape??

3 in 1-->3post in 1 n3...
btw,nice!

Humaira' Abdul Malik said...

Sang youu...

...