Pages

Thursday, April 8, 2010

Kembara Dakwah


22-31 Sangatsu,selama 10 hari aku di Bumi Kenyalang,terlalu banyak pengalaman yang sama2 kami ciptakan sehingga tak terkata oleh lisan,tak tertulis dek tangan ini...Saat terindah ialah ketika aku dan teman2 seperjuangan di Kg Rudan...Subhanallah,sukar untuk aku terjemahkan isi hati ini ke bentuk tulisan,insyallah akan ku coba selitkan gambar2 yg telah berjaya di ambil, sambil2 menceritakan scenes yang berlaku disebalik gambar tersebut.Apapun segalanya bermula dgn dakwah,klu bkn kerna dakwah tidak mungkin aku bisa menjejakkan kaki ku di bumi indah itu.

Sedikit vocab bahasa Bidayuh,

Samah        : Ayah
Sindek        : Mak
Mamuh       : Mandi
Pi'in            : Sungai
Guruk         : Duduk
Guguk         : Terkejut
Sangen        : Cantik
Biswah        : Kenyang
Man            : Makan
Aniya gah?  : Apa khabar
Manih         : Sihat
Dun manih nyam ek.. : Barangkali tidak sedar..



Kami peserta akhawat masih di consist.Peserta ikhwah seramai 10 orang manakala akhawat menerajui ikhwah seramai 15 orang.Macam biasalah...^_^



Peserta Ikhwah

Peserta Akhawat

We are ready to go...Selamat tinggal bilik yg best.Huhu

Di LCCT




We're on air...Wuu...


-HIKMAH-

Setibanya kami di HIKMAH Sarawak


Kami disambut dgn begitu baik oleh pihak Baitul Mal,siap dgn lunch.
Subhanallah,mencurah2 rezeki kami di sana..



Nikmat terbesar yg akhawat dapat,van panjang siap dgn air-cond,Alhamdulillah.


Lawatan ke Baitul Mal


BERSAMA KAMI MENYAHUT SERUAN DAKWAH BIL HAL

Kami dibahagikan kepada keluarga angkat masing2


Our 1st dish in Rodan dengan keluarga angkat and jiran tetangga angkat,(Abg Ali,Akh Zubayr,Akh Munzir)

My beloved angah and ucu,1st time ana jadi along kut..

Ana ada belajar buat nasi padi huma dalam daun


Lunch kami yg seterusnya.Duduk kat sana perut memang selesa,
rasa macam duk kat umah sendiri.Org kat Kg Rudan sumenya chef.Betul x tipu..


Xtvt kami bersama adik2 Rudan,kebanyakan drp mrk punyai bakat melukis.


Anak saudara angkat kami,Noramisha,7 thn..kakak kami kahwin time umur16 thn
 dgn org semenanjung(Oghang Nogoghi).Kat Rudan mmg kebanyakannya kahwin awal.Adik beradik angkat ana ,perempuan umur sama ngan ana,pun dah kahwin,dah ada anak umur 4 bulan.Wah hebat..

AKTIVITI KAMI DI AIR TERJUN,BRRR!!!SEJUK...





NEXT..

Usai mamuh sempat kami singgah ke rumah panjang Kg Rayang


Ustz posing kut..Bawah U.Nizam atas U.Salleh


Jambatan untuk melintasi pi'in

Buah special kat sana,belimbing namanya.Takkan ana lupa gaya Wani makan buah ni.
Ya Allah geli hati dibuatnya...


Oh samah,oh sindek...

Arman,Misha dan Faizal
Dua dr kanan ialah adik angkat kami...alhamdulillah Faizal dgrnya dah p'gi solat Jumaat.Sms christian namanya Mattew alhamdulillah masa kami kat sana br dia tkr nama to Faizal..
(ting.2 tp x nak gi sek lg)Baik sgt...


Sampaikanlah walau sepotong ayat
Ustz Amin menyampaikan tazkirah kpd p'duduk Rudan dgn penuh hikmah

Di surau Rudan...Adik2 kelihatan seronok nak gi solat.

   Setelah solat kami buat minum2 teh cicah biskut kering ckit kat dewan
 Bg mengeratkan lagi ukhuwwah diantara kami dgn p'ddk Rudan.

Di Sek St.James Rayang,Kami ikhwah akhawat menjadi mlm-mmh sementara bg kelas fardhu 'ain.Tercapai jua impianku utk m'jadi seorg murabbi.Bayangkan tiga kelas,darjah 1,2,3 diajar oleh seorang guru shj.MasyaAllah hebat cikgu prmpuan tu...'Azim.

Kelas tahun 3,subjek B.Arab
Adik2ni cukup pintar sebenarnya.Berat hati nak tinggalkan mereka.Jadi ramai2lah jd cikgu ye,buat practical kat Kg Rayang ni ha...Mrk amat memerlukan bantuan pelajaran..


Aduhai...comelnya mrk ni.Suka sungguh bergambar.Time rehat,seusai solat zohor.


Kak G dan ana sempat m'cipta satu lagu sayur2an.Alhamdulillah s'pai skrg lagu tu masih sgr bgr dlm ingatan.
zanjabilun halia(raki),kurunbun kobis,batotis kentang,tomatim tomato,jazarun lobak(karot),bazinjan terung(tiukng)kulluhum asma ul khudhar x2
Bila dah sampai kat umahpun mrk nyanyi lg lagu ni...

Lihatlah ketekunan mereka dlm menimba ilmu

Setiap malam slps supper kami akan mengadakan perbincangan, setiap keluarga hantar sorang wakil dr klgn psrtlah..untuk mhsbh yg td siang n planning utk prog esoknya..
Satu peristiwa m'hayat hati tlh b'laku,hbs je meeting dlm kul 11,ana blk umah,rupanya family ana x mkn2lg coz nak mkn sama2 ngan ana jugak...Lps pd tu,nak jd ke cite 3 mlm b'trt2 ana yg gi meeting coz ana ajk sukaneka...Rasanya lps abis meeting analah yg memecah rekod org p'tama sokmo klr musolla, trs rushing ke rumah...sbb memang mrk akan tunggu jugak untuk makan bersama..Hebatnya layanan mrk...Dah ana smpi kat rmh mrk smbt ana dgn senyum yg meleret masyaallah...mcm tak de pnat ckit pun kat wajah mrk...

Ikhwah berjaya mengumpul adik2 lelaki dr Rudan dan Rayang utk b'aktivitas.

Lagat abang2 bersama adik2 Kg Rudan

Seronok mrk berchicken dance..Hoho!Oh adik Ima ku..


SUKANEKA BERMULA!



Adik Syafiq bersama adik2nya yg lain...Adik ni ada harapan untuk menjadi seorang yg hebat suatu hari nanti
Klu dia faham macam mana ikhwah faham,dia blh pimpin kg rudan tu...Amin~

Sesi pembahagian hadiah


Adik Misya dpt baisikal baru,ayah dia bagi...

Hasil lukisan mereka diperagakan

Malam pertama adikku Faizal menjejakkan kakinya ke Musolla,semoga berkekalan.Amin~

Sukaneka,sape cepat hasilkan beras dr padi dia menang..Abahlah tu yang mengetuk tu...

Mak dgn smgtnya menampi beras,bkn kerja mudah tau...tgk senang! Ha...


Ucu x2 penat along bg arahan,t'klr jugaklah air tu...
Peserta sukaneka...

Usrati fillah, uhibbukum kathiran

Tak padan dgn besar adik Faizal kita..

Kondisi dapur kami ,sink sedikit rendah bila duk lama2 kat ctu jd sakit belakang hehe,hmm


Persiapan untuk persembahan adik2 malam nanti

Acara masak-memasak bagi jamuan pd belah malamnya.Tidak terlupa menu special kami,masak nasi dalam buluh serta "Pansoh",masak ayam dalam buluh.Tak sempat nak rasa,hu...

Adik wani dan adik erawati...Semoga ceria2 selalu
Sempat barisan ikhwah membuat persembahan pd mlm terakhir kami di Rudan
Persembahan adik2 Rudan yg cukup mantap
Ustz Syamsul berucap buat kali pertama dan terakhirnya
Duduk di tgh bj petak2,Ketua Kg Rudan

Suasana rumah kami di malam hari
Masak nasi huma dalam buluh,buat bekalan kami pulang esok hari

Bergambar bersama sebelum meninggalkan Kg Rodan dan seisinya.
Ana percaya bahawa ini bukanlah suatu pengakhiran tetapi ini adalah suatu permulaan.Ayuhlah sama2 kita berusaha untuk kembali semula bertemu mereka.Jika tidak di sini,di SANA...InyaAllah
Pembentangan kpd pihak HIKMAH berkaitan xtvt kami sepanjang di Kg Rudan


LAWATAN KE RUMAH ANAK YATIM
Mlmh Zaiton bersama penjaga rumah anak2 yatim



Di Muzium Kuching,MeoW!!!


Tamat!!!
Untuk maklumat lebih detail mengenai Kembara Dakwah insyallah anda dialu2kan untuk melawat ke blog- latihankaderduat.blogspot.com
Masih byk yg ingin dikongsi,tp masa tidak bgt mengizinkan,scenes sedih tak smpt nat shoot coz bateri camera habis pd masa yg x sepatutnya
~ Terima Kasih ~

5 comments:

S.A said...

Nice ccah!!! ^_^

aBqaRiYyiN ^_~ said...

waah...sronok nih!!

btw,kg.rudan tu kat daerah mne ye??

Ena said...

Gambar nt semua cantik2!
Rindunya, kg rudan. X)

Mera said...

Thanx to Ena and Nye,sudi menjengah teratak yg tak seberapa ni,hmm...Rasanya Kg.Rudan kat daerah Serian...pergilah sana...jgn lupa bw ana sekali..hikx3 ataupun sebaliknya...

mujahid soleh said...

insyaAllah saya akan ke kg rudan utk aktiviti dakwah di sana awal bulan 9 nanti.. :)

subhanallah, can't wait!~ ^^

...