Pages

Thursday, May 31, 2012

Super Sayya Saye !


Sila jangan cemburu ye dengan entry saye. Sbb saya ada Super Sayya :D
Ahah! Entry kali ni keanggunannya agak luar biasa sedikit.
Saya rasa macam nak jiwang2 gitu. Memandangkan final exam saya pun dah nak habis, jadi akhir2 ni saya study santai2 lah sikit! Baru berstyle! Tak Gitu? Doakan kejayaan saya ye. Tadi saya baru je lepas cover satu tajuk dari kitab hadith "jenis-jenis kekufuran dan kefasikan" di restaurant [wasoyah] ala-ala KFC gitu. KFC boikot HOKKAY!!!




Ahaks.. tadi saya kata mcm nak jiwang-jiwang sikitkan? Agak2nya saya nak cakap pasal apa?

TAK LAIN DAN TAK BUKAN IANYA BERMULA DENGAN HURUF "C" DAN BERAKHIR DENGAN HURUF "A" 
(chenta)

Amboi.. Sebut pasal chenta je terbeliak mata korang eh? Nasib baik saya type tulisan chenta tu kecik je. Takpe2 saya faham. Sebab saya pun mcm tu jugek. [sila abaikan]. Aduh, lemah betul nak menulis bab2 jiwang2 cenggini, menggigil-gigil ooo tangan!!! (Byk kali saya *back space* ni.. typo  

Ye! Memang saya nak buat pengakuan yang saya sedang jatuh chenta dengan Dia.. Super Sayya saye.. Ada cerita disebalik semua ini. Cerita berdasarkan pengalaman saya. Ini CERITA BENAR OKEY! 

Agak-agak akhir bulan april, saya lupa exactly tarikhnya bila. Ah manusia memang pelupa! Malam sebelum saya ke kulyah, saya sempat menonton video clip pendek tentang pengislaman Rubben dan sekarang nama beliau ialah Abu Bakr. Ada sape2 yg pernah tgk ke?

Dalam video tu, Abu Bakr membuat perkongsian di depan ramai orang tentang bagaimana dia memeluk Islam. Sangat menarik subhanallah! Sebabnya, dia ni sebelum masuk islam memang suka baca al-quran, dan dia dah kaji al-quran sedalam2nya, dia mengkaji berkaitan bukti2 saintifik tentang fakta kejadian gunung, tentang pembentukan embrio di dlm rahim, tentang setiap bukti yang hebat tp dia memerlukan sedikit saja lagi dorongan utk tolak dia kpd Islam. Jadi dia duduk di satu tempat, dia baca al-qur'an dan dia berhenti baca. Dia pun kata, "Allah, ini lah masa nya utk saya terjun ke dalam Islam.. apa yg saya nak ialah petanda dari Kau, just a little sign, nothing huge, maybe a bolter blightly, he said more, You know, maybe the house could fall down, or something.. You know.. something just small, small for You man, You created this, common. Jadi dia menunggu di situ, menunggu utk lilin tu menyala, menyala tinggi mcm kat dalam movie. Lepas tu dia kata, Go! Dengan harapan lilin tadi akan menyala dgn api yg marak menjunam ke atas.. Dia tengok kiri kanan, kiri kanan dan subhanallah nothing absolutely happens, and he said, he was really dissapointed to be honest, so he sat there and he said, Allah, this is your chance, i'm here, i'm not going no where. Ok, i'll give You another chance, maybe You are busy, You know daytime over the other side of the world, all of the stuff going on.. maybe this time I could just leave kaabah flooring, You know something small, aah the candle.. lets forget that, I do. Where could I find that, so I dont care, just anything, so I say ok, Go! And subhanallah absolutely nothing happens.. I was really dissapointed, I was gasses. I was sitting there, thinking this is it, You know, this was my last chance, Islam.. and I really, I haven't found it. I put back the Quran, and turn back to where I was reading. Subhanallah, the very next verse, on the page, "For those of you who ask for the signs, Have you not shown for your reading.. Look around you, look at the star, look at the sun, look at water, these are the signs for people of knowledge.. Subhanallah. Rubben (Abu Bakr)

tamat kisah Brother Abu Bakr, Wuwuwu T____T  [basah baju saya]
skrg sambung cerita saya..

Esoknya saya pun pergi kulyah mcm biasa.. Tapi seingat saya luar biasa sikit kut hari tu, bukan mcm biasa. Tengah mood sedih time tu. Kesian~ Habis kulyah, saya tak terus balik rumah, room mate saya satu kulyah dgn saya, dia tanya "anti tak balik rumah?" saya kata, "em, ana nak pergi cari ketenangan" Fuhh, jawapan pendek penuh makna kut! Lepas tu, saya membawa diri ke masjid rabiatul adawiyyah. Tenang sgt kat situ. Time tu dalam pukul 1.30 pm. Saya masuk masjid, niat i'tikaf, berwudhu', solat sunat i'tikaf, baca al-qur'an (mutaba'ah biasa yg semua org akan buat bila masuk masjid). Saya ambil area hampir dgn sof depan tp dekat dengan tiang. Saya ambil al-qur'an tafsir saya dalam beg.. Lepas tu, sebelum saya buka mushaf saya, saya teringat kisah Rubben tu. Saya berdialog dlm hati, "boleh ke aku nak dapat peluang mcm Rubben tu ye? Rubben bukak2 qur'an je dapat jalan penyelesaian dr Allah melalui ayat2 chentaNya? Layak ke aku? Hmm??? Penuhnya tanda tanya!!! (?????????) (O.o)

Lepas tu saya baca bismillah dan lambat2 saya buka mushaf saya. Saya buka di bahagian hafazan saya yg saya tanda. Menyedihkan sekali, ayat2 di halamn tu semuanya bercerita tentang TALAQ. Talaq nikah. Sedihnya! Dunia macam gelap jap tiba2! Huaaa!! T___T Ye saya tahu, saya ni tak seistimewa Rubben dan yang lain. Siapalah saya. [Ayat sedih wo]

Saya pun mcm takde mood nak teruskan baca ayat tu. Tiba2 ada sorang makcik arab datang menghampiri saya. Dia kata, "Anakku, boleh tolong tasmi'kan hafazan saya?" Saya dengan sayunya dan gembiranya mengangguk-anggukkan kepala!

Tak sabar nak tahu Apa Allah nak bagi kat saya ni!!! 

Lepas tu makcik tu pun minta saya tasmi'kan dia baca surah an-naba'. Ok saya dengar. Bila dengar bacaan makcik tu sambil memerhatikan tafsirnya, Allah!!! Nak mengalir2 kut air mata saya!! Macam pili paip BOCOR kat tepi jalan uh! Dalam surah an-naba' Allah menceritakan tentang berita yang besar (hari berbangkit) yaumul qiyamah, juga menceritakan tentang sehina-hina tempat kembali yaitu neraka dan semulia-mulia tempat kembali yaitu sorgaNya. Habis makcik baca surah an-naba' makcik kata, "boleh tak anakanda sambung tasmi' makcik baca surah an-nazi'at?" Saya dengan perasaan penuh tandus, dalam keadaan iman yg sgt dahagakan sentuhanNya, terus je angguk2kan lagi kepala, mcm kena sihir, mata tak berkelip, saya jawab "boleh makcik, boleh, baca, bacalah" Allah.. lagi sekali rasa nak meraung2!!! Dalam surah an-nazi'at sekali lagi Allah menceritakan tentang hari berbangkit, tentang malaikat pencabut nyawa.. dengan keras dan lembut, tentang penciptaan2 Allah, langit yg tinggi, malam yg gelap, siang yang terang, bumi yg terdampar, darinya Dia pancarkan mata air, dan ditumbuhkan tumbuh-tumbuhan, gunung2 yg teguh terpacak.. dan neraka buat mereka yang melampaui batas, yang lebih mengutamakan kehidupan dunia. Dan sorga buat meraka yang takut kpd kebesaran Tuhan-nya dan menahan diri dari (keinginan hawa nafsunya). Akhirnya Allah berpesan kpd (Muhammad) hanyalah pemberi peringatan  bagi siapa yg takut kepada hari berbangkit. 

Nikmat apakah ini? Oh Allah Super Sayya saye!!!

Lepas tu makcik tu bagi saya sehelai kertas yg penuh dgn zikir. Saya tak perhatikan betul2 zikir tu sbb saya fikir tu mcm ayat2 zikir dalam ma'thurat. Yang dah biasa dihadam setiap hari. Takdir Allah, pada 26 mei lepas saya terjumpa semula kertas tu dlm buku nota saya.. Allahu Allah.. Subhanallah. Baru saya perasan apa isi kertas tu. Tahu tentang apa? Semuanya tentang peringatan sebelum kita melakukan maksiah. Ada 22 semuanya.. Saya sebutkan lima dulu ye.. Makcik ni tulis sendiri saya rasa. Memang tulisan tangan.



1. Sebelum melakukan maksiah ingatlah sesungguhnya Allah sedang mendengar kau dan melihat kau dimanapun kau berada.

2. Sebelum melakukan maksiah ingatlah sesungguhnya Allah mempunyai malaikat yg menulis setiap kata2 kau dan perbuatan2 kau.

3. Sebelum melakukan maksiah ingatlah sesungguhnya maksiah lah yang telah mengeluarkan adam dan hawa drpd sorga.

4. Sebelum melakukan maksiah ingatlah sesungguhnya setiap maksiah adalah kegelapan di atas kegelapan.

5. Sebelum melakukan maksiah ingatlah sesungguhnya setiap maksiah adalah penyebab kepada azab Allah terhadap hamba2Nya dan penyebab hilangnya nikmat ke atas mereka.

Fuooo.. Naik bulu roma bila baca.. Tak sanggup nak teruskan menaip sampai ke nombor dua puluh dua.
Selamat beramal dgn yg lima ini dulu! Balasan Sorga utk makcik tu. Amin.



suasana di dalam masjid rabiatul adawiyyah


Ibroh utk saya, betul lahkan.. Hidup di dunia ni penuh dgn maksiah. Sebab tu kadang2 kita kena asingkan sekejap diri kita, spend kan masa "just me and You"!!! Waaa~ Sweetnya. Ibroh ke dua, "Tarbiyyah kat Bumi al-Banna memang terbaik dari ladang!

Ya! Bercampur dgn manusia terkadang mematikan hati. HEY tapi jangan over pulak mengambil kata2 saya ni! Kita kena jadi ummat pertengahan.. Baru anggun dan berstyle mcm saya. [adjust2 spek] Bersederhana dalam setiap hal hokkeh! Islam Wasotiah. Wah!




...