Pages

Sunday, July 18, 2010

Adolf Hitler : Sudut Kisah Yang Jarang Kita Dengar

____________________________________________________________________________

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...


Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.


Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...



Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...
Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...


Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

12 comments:

Khaleefah Allah ^_^ said...

Bagus perkongsian ini...

wasabi_lemonz said...

hmmm..
menarik..!

wasabi_lemonz said...

menarik..
berbeza skali dgn cerita yg disampaikan..
seorang yg bengis dan kejam..

Mankind of the world said...

To wasabi_lemonz

Ha'ah menarikkan? tp seram jugak sebenarnya, sbb betulke semua ni? Dunia skrg kan canggih, kacang je klu nak tokok tambah ni. Hm, harap sangat ada alaminians yg buat penyelidikan lebih mendalam tentang sejarah sebenar Adolf Hitler. Begitulah~

Mankind of the world said...

TO Khaleefah Allah ^_^
Baguskan? Thats why ana post...
Korang tak nak ke buat investigation pasal Adolf Hitler kat sekolah~ Macam best je klu dapat m'cungkil rahsia baru. Buat ramai2 baru best!

Mankind of the world said...

To wussup2>>>> wasabi again...

Itulah, yg kita selalu dengar,

>>>HITLER kejam
>>>>HITLER tidak berperikemanusiaan
>>>>>Bunuh org sana sini
*Memang dia kejampun, x dinafikan~
Tp masih ada rupanya sifat keinsanan dlm diri beliau.

Apakah itu semua ikhlas dr dirinya? Atau sekadar lakonan semata2(memerangkap jiwa2 insan yg berhati lembut utk percaya pd dirinya)

Boleh ke saya cakap macam tu, x boleh, kita x boleh cakap apa2, sbb kita x tahu hal yg sebenar. Haa, klu nak th, kn search byk2lah pasal A.Hitler slps ni~

ed'sassin said...

dengar je nama A. Hitler mesti fikir dia kejam~ ^^

tp, jujurnya., ana tak percaya 100% pada entri ni..,
tapi., ada jugak rasa percaya.
satu je ana sokong ttg A.Hitler, sbb dia bunuh org yahudi.. kadang-kadang sejarah menipu kita.,

contohnya., kalau kita belajar sejarah form 1 dan f2..,
(tak tahulah sejarah lain)..,
asyik2 menceritakan kelemahan org melayu. asyik2 ceritkn pasal org melayu ditipu, ditindas dan sebagainya..,
sampai kadang2., rasa malu nak belajar sejarah. lemah sungguh orang melayu itu!
tapi.,
pernah ana dengar.,
sebenarnya., sejarah melayu diputarbelitkan atau diselewengkan kerana ingin menunjukkan kelemahan orang melayu.
ana pun tak tahu mana satu.,
bukan ana tak percaya pada sejarah., tapi., ana cuma tidak mempercayai 100% tentang sejarah sbb sejarah banyk versinya.

sbb apa ana tak percaya 100% pada sejarah? sbb ana suka baca buku sejarah.., dn bnyk buku yg ana baca.,berbeza pula cerita.,
ana ada jugak tgk dkt national geo pasal A.Hitler., tapi.. sangat kontra kisahnya dengan kisah ini.

ahh., rasa terlebih panjang pula komen., (tak marahkan):P?

wallahua'lam :)

Mankind of the world said...

To ed'sassin

Klu sejarah yg kita belajar tu sebenarnya dah banyak di tokok tambah. Semuanya org baratlah punya arahan(punya kerja).

Doc Hafizi kata Afamosa yg org melayu bangga2kan sangat tu(sibuk nak bergambar kat situ, termasuklah ana), sebenar-benarnya ia dibina menggunakan batu2 nisan para pejuang tanah melayu time Melaka diserang dulu. Mereka nak sembunyikan kehebatan raja2 dan pejuang2 Islam Melaka. Sebabtulah melaka xde raja. Masa tu jugak sebenarnya, umat Islam SELURUH dunia bersatu tenaga datang ke Melaka utk memberi bantuan pada pejuang2 di Melaka. Keadaan memang hebat, betul2 hebat masa tu. Islam tgh naik!

Mereka sengaja sembunyikan hal ni, sbb mrk takut org akan agung2kan Islam. Time tukan Islam hebat. Ni semua kerja org baratlah, habis sejarah kita dia tukar...Tak nak bagi kita nampak yg Islam ni hebat! Org Melayu ni hebat!

Tp kena belajar jugak sejarah kat sek tu, sebab tu sukatan pelajaran kita, belajar just utk dapat kan A lah...Tp x payah p'caya 100%. Klu nak belajar sej betul2, ana nasihatkan, rujuklah sumber lain.

Sewaktu Melaka diserang dulu, pejuang2 bukan dlm kalangan pria je, tp kaum hawa pun turut sama turun padang. Mereka(wanita2) berjaya membina kubu dalam laut menggunakan batu2 karang, sehingga menyebabkan kapal2 musuh bocor dan tak dapat menembusi benteng pertahanan pejuang2 kita. Mereka lebih hebat drpd jangkaan kita.

Ada banyak lagi, tp ana takut tertokok tambah pulak nanti, senang2 tanya je doc hafizi sendiri. Dr. ada fb gak.

ed'sassin said...

oh ye?
jahantnya org yang suka menyembunyikan kebenaran sejarah.,
betul kata kak maira'.,
kalau nak belajar sejarah.., jangan rujuk satu sumber je.
tapi.., kadang-kadang membaca sejarah membuatkn kita jd pening.
bnyk sgt versi sejarah.. :)

p/s:
ana tidak panaroid dengan sejarah :P. hanya pencinta sejarah tetapi., tidak mudah mempercayai sejarah. terutamanya., sejarah melayu.

sejarah hang tuah pun ana tak percaya..~

Mankind of the world said...

To ed'sassin

Na'am, rujuk banyak sumber...^_^

ed'sassin said...

correction
kat atas tu salah eja..,
sebenarnya
**** paranoid. bukan panaroid.
asif.

Mankind of the world said...

To ed'sassin

Tajam mata kamu, NgEe~

...